nu börjar vi komma nån vart

Nu så har jag skissat ihop en 3D-solid på ett vindkraftverk av den typ som jag ska bygga. jag la till en rymd-bakgrund för att den fina som jag ville ha tog bort en del av propellern.



Detta ger då ett hum om vad jag ska bygga och hur det kommer att fungera, någon riktig ritning är nog inte så nödvändigt.

under skissandet så uppstod en del problem som inte löstes i videon på http://blog.makezine.com/archive/2009/02/maker_workshop_wind_power_generator.html


En sak som jag direkt kom att tänka på är sladden, effterssom att den bara kommer att hänga i deras modell så skulle den eventuellt kunna tvinnas. Jag och mina konsulter i verkstan kom fram till en lösning som kommer att se ut ungefär såhär:




Nu syns ju viserligen inte texten så bra, men principen är ju då den att man har två cirklar av coppar, och två av ett isolerande material. cirklarna är ju då ihopsatta på så sätt att strömmen kan gå igenom copparringarna som är åtskiljda från varandra av de icolerande ringarna. strömmen kommer från generatorn, in i de övre fjädrarna, genom kolstavarna som fjädrarna trycker mot varsin kopparring. sedan går då strömmen ner genom undersidan som är byggd på samma sätt. Tanken är då att kontakterna på åvansidan ska kunna släpa runt utan att sladdarna blir tvinnade, ovansidan "släpar" mot skivan. Denna typ utav konstruktion brukar kallas för "släpkontakt", jag vet inte om det skulle gå att köpa en, jag har inte hittat någon ännu.

På Elfas hemsida så hittade jag en brygga (likriktare) som nog skulle kunna fungera fast jag ska nog hitta en generator först, det är nog mitt största problem.


Ett annat problem som jag fan i deras vindkraftverk är att dom bara skruvade fast en rörkoppling som inte satt fast ordentligt så att den skulle kunna vrida sig. Jag skulle då vilja ha ett kullager eller något sånt för att vara säker att den inte ramlar ner.

Till propellern ska jag ju som sagt ha ett 8" pvc-rör som Patric skulle beställa hem.

Urs vad långt det här inlägget blev, jag måste ha gjort mycket de senaste dagarna...

RSS 2.0